Saya ni tidakla pandai sangat masak tp memang gemar mencuci mata kat blog2 k.ayu, k.norli, k.lieza....ish..memang kagum dengan surirumah educated macam diorg nih, jd saya rasa wlupun saya bekerja tetapi no excuse bab msk memasak nih sbb org perempuan kalau belajar je tingi2, pandai tahap genius cam KL Tower pun kalau tak tau msk...sendiri tepuk dada tanya selerala kan....kebetulan jengah blog k.ayu singapore ada masakan yang serupa tapi biasala masak kicap ada pelbagai kaedah dan rupabentuk, boleh explore dan pelbagaikan ikut suke, masak bukan susah tapi sebab ada "M" kat depan jadila dia maha berat :)
Bahan-bahan
- Halia 1/2 inci
- bawang merah 2 biji (ikut byk mana nk masak tau)
- bawang putih 4 biji
- ikan kembung 2 ekor
- cili boh (kisar sendiri pun boleh)
- 11/2 sudu rempah kari ikan
- daun kari (ikut suka)
- kicap manis (saya suka cap kipas udang)
- bawang besar
- cili hidup merah + hijau
- 1 biji tomato (hiasan je tu)
Cara2
- bawang merah, halia dan bawang putih ditumbuk,
- tumis bahan-bahan tersebut, tambah cili boh, tambah rempah kari dan daun kari,
- sedikit garing baru masukkan kicap x perlu tambah air
- akhir sekali masukkan ikan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan