kalau masak maggi goreng ni pun jgn letak aksesori berdaun hijau mahupun berbuah hijau ke merah ke..memangla Hariz tarik muka...alahai susahnya nak suruh makan sayur, booleh pulak cakap kalau kita mkn sayur, kita muntahla mak!nak percaya ke xnak tapi memang kena percaya sbb ada sekali paksa, sampai dia terkecik2 dibuatnya padahal, besar lg saiz ikan bilis, pada akhirnya saya rasa tak perlula paksa anak cuma berdoa semoga tidakla menjadi 'habit' musuh kepada sayuran hingga dia remaja kerana saya pun di usia belasan tahun baru mencintai sayur sayuran tapi di usia begini masih lagi memilih jenis sayuran, bak kata kalau sawi, jenis yang besar saya tak makan tapi kalau batangnya pendek dan berbunga kuning...yg tu tak tolak....mak pun memilih...camne nk marah anak kan..belum masa mereka...sabar...
Bahan-bahan
- 4 ulas bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- secubit ikan bilis
(Bahan2 ini ditumbuk atau dimesin)
- 100 gm udang
- 100 gm mix vege (x letak sbb Hadi n Hariz request 4 that..coz' fasting ikutkan jela....:) )
- 5 keping maggi kering cap EKA (x perlu rebus)
- 200 ml air
- 2 sb cili boh
- 2 sb sos tiram
- 2 sb kicap manis
- 2 sb sos tomato (ikut suka pun takpe)
- 2 biji telur
Cara
1 tumiskan bahan tumbuk/kisar, agak garing masukkan cili boh dan biarkan hingga naik bau.
2. masukkan kicap manis, sos tiram, sos tomato dan kacau hingga sebati
3. masukkan udang dan biarkan seketika
4. masukkan air dan biarkan mendidih, setelah mendidih barulah masukkan mee kering tadi dan gaul hingga kering..hampir kering pecahkan telur dan gaul rata...
hidangkan panas2 dan tabur sedikit daun bawang dan bawang goreng..permintaan anak minta digorengkan hotdog, maka dah nama pun untuk anak2 makan diikutkan sajelah :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan