![]() |
Salam eid mubarak.....rasanya x la lama sgt nk buat entri baru ni tp kan tinggal 3,4 hr pun rasa lamala jugak sebab dah biasa menghabiskan 2, 3 jam depan lappy i yg comel ni...tak percaya cr BenQ intel Atom warna putih..kan comel kan..kan.... entri kali ni, dah simpan sebelum raya dan banyak lagi nak cerita nih tp kita buat satu persatu yek... Roti Jala ni, saya buat masa di kg Muo..org muo la panggil gitu,ejaan betulnya MUAR yek...almaklum, yg kakak sulung beraya di Kelantan, yg ke-2 tengah sarat, yg ke-3 sayala..jadi, sayala yang amik bahagian masak memasak nih..ni ptg sehari sebelum raya, tengok2 semua dah ada kecuali kakak dan adik lelaki, jd saya terlebih rajinla nak buat roti jala ni...ada org panggil jala emas, roti kitai...yg penting semua maksud tersebut tetap rupanya macm di atas tuh...resepi roti saya ni lain sikit...tak pakai telur...bolehla nak cuba bila rasa dah tak tau nak msk apa tp nk msk yg cepat dan biasa2 jek.... Resepi 1 kg tepung 2 senduk tepung kastard 3 senduk susu tepung nespray (jenama lain pon bole) 2 titis pewarna kuning telur Bahan Menjala Daun pandan Buttercup cara membuatnya: Tepung gandum, susu tepung, tepung kastard digaul dan dititis pewarna kuning telur. setelah sebati dimasukkan ke dalam blender dan diblender berselang seli air....agak2 dah cair, panaskan kuali....seret daun pandan menggunakan buttercup ke dalam kuali dan mulala operasi mengirai...menjala..dan sewaktu dengannya... :) saya membancuh..adik yg nila mengirainya..dlm byk2 dia paling rajin mengirai roti jala...tu yg kakak rajin nk buat Cik Yan dengan Hariz.... Rendang Tok versi Johor... Kontroversi betul masa i buat rendang tok ni...ngan cik abang pulak tu...dia dok complaint kenapa rendang ni tak hitam...mcm ni pon x ckup itam beb....katanya rendang tok hitam..last2 sy kata ni rendang tok versi Johor dan rasanya...mmmmm....semua kata sedap dan saya pun akuinya sedap jugak sy masak hehehhe...sebenarnya resepi ni sy amik di rumah k.liza tq kak di atas resepi yang mendapat pujian ramai ni..bangga kejap.. rendang ni sy buat selepas mengadun roti jala, sambil tu msk pulak kari daging....tp kari daging biasa2 je semua dah tahu buat kan?kan? alhamdullilah...semua licin, tinggal sket2 jek sbb malu nk abiskan... X cukup hitam ker? tp rasa...emmm...cuma..sy buat kering atas permintaan semua, boleh je nk berkuah dan basah2 sket... Resepi (copy k.lieza) Bahan 1 kg daging [potong sebesar 3 inci] 2 cawan santan pekat [1 biji kelapa] 1/2 cawan kerisik 1/2 biji kelapa [dipotong nipis] >> kakliza x masukkan sebab anak2 tak suka.. 3 s/b gula merah 3 keping asam keping Daun kunyit [koyakkan] garam Bahan mesin 2 s/b ketumbar 1 s/b jintan manis 1 s/b jintan putih 1 s/b lada hitam 3 kuntum bunga lawang 5 kuntum bunga cengkih 25 biji cili kering 20 biji bawang merah 5 cm halia 5 batang serai 3 cm lengkuas Cara: 1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali. 2. Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak. 3. Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata. 4. Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. [sebaiknya keringkan sikit rendang ni] 5. Hidangkan. persembahan x berapa menarik sbb x cukup daun kunyit..... |
Translate
Selasa, 14 September 2010
Roti Jala
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Selamat Hari Raya Aidilfitri

kepada semua bloggers....
Luv My family....year2010
Bila anak dah boleh baca english....:)
Anak2 merangkap anak muridku semasa menyertai aktiviti...
Hadi menari.....masa ni umur 5thn
Selamat Berpuasa.... :)
Dua Buah Hati saya....

Tiada ulasan:
Catat Ulasan